Licopene maakt van Chica extra gezonde tomaat

(14-1-2008)

Uit een onderzoek, uitgevoerd in 2006, naar het Licopene-gehalte in tomaten, blijkt dat de hoeveelheid Licopene in de Chica tros-cherrytomaten 3 tot 4 keer zo hoog is dan in gewone tomaten. Hiermee is de Chica, voor zover bekend, de tomaat met het hoogste Licopene-gehalte van alle onderzochte tomaten in Nederland.

De roodkleurige voedingsstof Lycopene behoort tot de caroteno´den, en is een belangrijke antioxidant. Aangetoond is dat Lycopene bescherming biedt tegen kanker. De bewijzen zijn het sterkst bij prostaatkanker, waar het een remmende werking heeft. Ook verbetert deze voedingsstof de mannelijke vruchtbaarheid. Lycomato, het tomatenextract waarin onder andere Lycopene als werkzame bestanddeel zit, blijkt een gunstig effect te hebben op de bloeddruk. De onderzoekers achtten de antioxidantwerking van het tomatenextract verantwoordelijk voor een bloeddrukdaling. Volgens enkele recente epidemiologische studies (vergelijkingen tussen groepen mensen) biedt Lycopene mogelijk ook bescherming tegen hart- en vaatziekten.

<- Vorige pagina